top of page

Dependența de telefon 

Absolvent: ȘUHAN Mara-Ilinca

Îndrumător: prof. UDUDEC Marius 

Ministerul Educației

Colegiul Național "Petru Rareș" Suceava 

Services

Argumentarea alegerii temei

În era digitală în care trăim, telefoanele mobile au devenit un instrument indispensabil al vieții cotidiene. De la simpla comunicare, la accesul instantaneu la informații, divertisment și rețele sociale, telefoanele ne oferă o multitudine de facilități. Cu toate acestea, utilizarea excesivă a acestora poate duce la un fenomen tot mai frecvent: dependența de telefon. Aceasta se manifestă printr-o nevoie constantă de a verifica telefonul, o incapacitate de a controla timpul petrecut pe dispozitiv și o anxietate crescândă atunci când nu avem acces la telefonul nostru. În această argumentare, voi explora motivele pentru care dependența de telefon este o problemă reală și cum poate afecta diferite aspecte ale vieții noastre. În concluzie, tema „dependența de telefon” este foarte actuală și poate atinge mai multe dimensiuni ale vieții moderne: sănătatea, comunicarea, educația, și chiar tehnologia. Alegerea acestei teme poate reflecta interesul de a înțelege cum influențează telefoanele viața cotidiană și cum putem gestiona mai bine relația cu tehnologia.Sunt un paragraf. Faceți clic aici pentru a adăuga propriul text și a mă edita.

About

Introducere

Dependența de telefon ne afectează viața de zi cu zi, fie că suntem copii și căutăm un mod de a ne distrage atenția de la cerințele părinților, profesorilor și societății sau adulți obosiți de la prea multă muncă ori lipsiți de stimulente sănătoase. Chiar dacă luăm telefonul în mână cu gândul că-l vom folosi 10 minute, acestea se pot transforma în câteva ore, lăsându-ne cu sentimentul de vinovăție pentru că am pierdut timp prețios, dar și cu senzația că am fost atrași pe un drum fără scăpare. Sentimentul că suntem prinși este unul legitim, deoarece telefonul și internetul creează dependență prin dopamina ce ne-o oferă de fiecare dată când vedem ceva nou. Cu toate astea, dependența se naște în majoritatea cazurilor din lipsa înțelegerii – fie că e vorba de înțelegerea propriei persoane, de înțelegerea celor din jur ori a efectelor nocive pe care le poate avea acest „drog”.

dependenta-de-telefon-7-881x526 png.png
Testimonials

Putem vorbi despre dependența de telefon?

Chiar dacă telefonul este un instrument extrem de util, nu putem nega că de multe ori îl folosim fără măsură. De aceea, unii specialiști spun că ar fi vorba de o problemă a controlului, adică de nevoia de a exercita un act compulsiv. Pe de altă parte, unele studii au observat asemănări între dependența de telefon și modul de manifestare al celor care sunt dependenți de jocuri de noroc. În ambele situații s-au observat următoarele:
• Pierderea controlului asupra comportamentului;
• Nevoia de a repeta tot mai mult activitatea pentru obținerea satisfacției;
• Stări de anxietate când activitatea nu e practicată;
• Consecințe negative rezultate din repetarea activității (probleme la locul de muncă sau în alte medii, deteriorarea relațiilor cu cei dragi etc.)
• Întoarcerea rapidă la activitate în urma deciziei de a înceta/ a lua o pauză.
Deoarece organismul secretă dopamină, serotonină, precum și alți hormoni, atunci când o activitate ne provoacă plăcere, vom dori să tot repetăm acea activitate, devenind dependenți. Iar ca în cazul jocurilor de noroc, aplicațiile de pe telefoanele noastre sunt concepute astfel încât să ne arate mereu ceva nou, să fie ușor de folosit și atractive din punct de vedere vizual și sonor. Potrivit fostului specialist în etica designului de la Google, Tristan Harris, caracteristici precum butonul de împrospătare a paginii au fost chiar inspirate de mașinile cu jocuri de noroc. De fapt, chiar și jocurile simple de pe rețelele sociale sunt făcute să ne țină prinși, prin premiile virtuale oferite și sentimentul că am reușit să trecem un alt nivel.
 
Clients

Simptome ale dependenței de telefon

Contact

Utilizarea telefonului devine o problemă numai atunci când ne absoarbe atât de mult timp, încât ne face să neglijăm relațiile reale, munca, școala, hobby-urile sau alte lucruri importante din viața noastră. Dintre semnele și simptomele dependenței de telefon, la care trebuie să fim atenți în cazul nostru sau al unei persoane dragi, enumerăm următoarele:

• Utilizarea telefonului în momentele de plictiseală;

• Stări de anxietate când nu este folosit telefonul;

• Trezitul în timpul nopții pentru a verifica telefonul;

• Irosirea timpului pe telefon, fără un scop real;

• Ignorarea persoanelor din jur pentru a folosi telefonul;

• Izolarea de familie sau prieteni;

• Probleme în a îndeplini o sarcină;

• Frica de a rămâne pe dinafară (a nu fi la zi cu ce se întâmplă pe rețelele sociale/în lume – denumită în engleză FOMO sau "fear of missing out");

• Mințitul sau ascunderea față de ceilalți a cât timp petrecem pe telefon;

• Anxietate la gândul că am uitat telefonul acasă, că se termină bateria ori că sistemul de operare nu mai funcționează, deși nu am avea nevoie de acesta;

• Vibrația fantomă (sentimentul că am primit o notificare și telefonul vibrează, deși nu se întâmplă cu adevărat);

• Teama că nu am primit niciun mesaj și nu ne scrie nimeni, denumită în engleză "textaphrenia".

bottom of page